Www.facebook

Hőszivattyú fogalomtár

COP
Fan-coil
Használati meleg víz (rövidítve: HMV)
SCOP

COP

A hőszivattyúk jósági foka, amelyet laboratóriumban mérnek. A COP-értéket 7 °C külső hőmérséklet és 35 °C-os előremenő fűtővíz mellett mérik. A hőszivattyúk működtetéséhez elektromos áramra van szükség, és a COP megmutatja, hogy a leadott hőmennyiség hányszorosa az előállításához szükséges elektromos energiának. Mindkettőt kWh-ban adjuk meg, ezért a hányados mértékegység nélküli viszonyszám lesz.
A hőszivattyúk hatékonyságát pontosabban jellemzi a szezonális energiahatékonyság, a SCOP erről itt olvashat részletesen.

Fan-coil

Ventilátorral ellátott klímakonvektor, amely a nagy hőcserélő felületének és a ventilátornak köszönhetően nagy teljesítménnyel tud fűteni illetve hűteni. Hűtés során cseppvíz képződik, amit szakszerűen a csatornába kell kötni.
A fan-coil kialakításában lehet

  • padlón álló burkolatos
  • padlón álló burkolat nélküli,
  • mennyezet alatti burkolatos
  • mennyezet alatti burkolat nélküli,
  • magasfali kazettás
  • álmennyezeti kazettás.

Használati meleg víz (rövidítve: HMV)

A felhasználók egyszerűen csak meleg víznek nevezik vagyis, amit fürdésre, mosásra, mosogatásra használunk. A szakemberek azért teszik elé ezt a jelzőt, hogy megkülönböztessék a fűtési meleg víztől, amely a zárt fűtési rendszerben kering, és valamilyen fűtőtesten keresztül hőjét leadja, ezzel fűtve helyiségeinket. Ez utóbbi elvileg nem fogy el, gyakorlatilag azonban néha utána kell tölteni vagy kicserélni.

SCOP

Szezonális COP-érték az SCOP. Abban különbözik a COP-értéktől, hogy ez nem csak egy adott külső hőmérséklet mellett adja meg a berendezés jóságfokát, hanem több külső hőmérséklet mellett mérik, az eredményeket az adott külső hőmérséklet előfordulása alapján súlyozzák, ezáltal a teljes fűtési szezonra sokkal jobban jellemző szezonális jósági fokot kapunk. Minél nagyobb egy hőszivattyú SCOP-értéke, annál hatékonyabb. Ha ez az érték 2,2-nél nagyobb, az egyben azt jelenti, hogy a hőszivattyú olcsóbban állítja elő ugyanazt a mennyiségű fűtési energiát, mint a kondenzációs gázkazán. Ahány százalékkal magasabb egy hőszivattyú SCOP-értéke, annyi százalékkal drágább a kondenzációs gázkazános fűtés a hőszivattyús fűtéshez képest.
Részletesen itt olvashat az SCOP-ről.

Szerző: Kiss Csilla

PinExt