Www.facebook

A GEO-tarifa vagy a H-tarifa jobb a hőszivattyúhoz?

Milyen áramtarifát – GEO-tarifát vagy H-tarifát – érdemes választani, ha hőszivattyúnk van? A fő szabály: felületfűtést használunk, vagy más alacsony hőmérsékletű berendezés adja a meleget otthonunkban. Szempont még: használjuk-e hűtésre is a készüléket?

Ha a családi házat vagy –az utóbbi időben egyre több – alacsony energiaigényű kisebb társasházat levegő-víz hőszivattyúval fűtjük, és a hőszivattyú hatékonysága egy előre megállapított érték felett van, akkor a hőszivattyú üzemeltetéséhez igényelhetünk kedvezményes áramtarifát. ELMŰ-ÉMÁSZ területen választhatunk GEO-tarifa vagy H-tarifa között, az EON területen H-tarifát lehet igényelni.

A GEO-tarifa vagy a H-tarifa jobb a hőszivattyúhoz?

 Mi is jelent a kétféle tarifa?

  • A GEO-tarifa az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport terméke
  • a H-tarifa pedig körülbelül 3 éve törvényileg bevezetett tarifa a korszerű hőszivattyúk működtetéséhez.

 Normál esetben ahány amper van a házban nappali áramban, térítésmentesen annyi ampert lehet igényelni a hőszivattyús berendezéshez. (Az igényt elbírálás után adják meg, ha hálózati oldalról nincs semmilyen akadálya.)

Mivel az ára a nappali áram árához van kötve, ezért a nappali áram árának csökkenésével ezen tarifák is csökkentek, jelenleg (2014. február)

  • a GEO-tarifa bruttó 25,82 Ft/kWh,
  • a H-tarifa bruttó 24,6 Ft/kWh.

A GEO-tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a H-tarifára egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni fix bekötéssel. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés, (ami arra hivatott, hogy –6, –8 °C alatt a hőszivattyús üzemre rásegítsen), akkor az is megkaphatja a kedvezményes tarifát.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ területén mi alapján érdemes eldönteni, hogy melyik tarifát válasszuk?

A kérdést sokszor megkapjuk nem csak végfelhasználóktól, hanem maguktól az épületgépész tervezőktől is. Az alábbi tapasztalatok az elmúlt 6 év alatt itthon forgalmazott sok száz Daikin Altherma levegő–víz hőszivattyús projekt alapján alakultak ki. Az épületgépész tervezőkkel való egyeztetések, a kivitelezők helyszíni tapasztalatai, néhány lelkes végfelhasználó, aki már-már beüzemelői szinten elsajátította a programozást, mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az újonnan érkező megkeresések esetén több, jól bevált megoldást is tudjunk ajánlani.

Felületfűtés-felülethűtés – GEO-tarifa

A GEO-tarifa napi 2 × 2 órát szünetel, ezért át kell gondolni, hogy ezen fűtési szüneteket – amelyek fix időintervallumban vannak: jelenleg minden nap 8.00–10.00-ig és 16.00–18.00-ig – el tudjuk-e viselni komolyabb hőmérséklet-csökkenés nélkül otthonunkban.
A levegő–víz hőszivattyús új építésű családi házak túlnyomó többségében felületfűtést-felülethűtést építenek be az egyes helyiségek fűtésére-hűtésére. Üzemeltetési költségeket tekintve ez a legkedvezőbb megoldás, mivel ezzel a hőleadó típussal lehet a legalacsonyabb előremenő vízhőmérséklet mellett biztosítani a kívánt hőmérsékletet az egyes helyiségekben.

A GEO-tarifa vagy a H-tarifa jobb a hőszivattyúhoz?

Ideális esetben, ha kint –15 °C van, akkor sincs szükség 35 °C-nál melegebb előremenő vízhőmérsékletre. Ez pedig +10 °C külső hőmérséklet esetén akár 27 °C-ra is csökkenthető. A korszerű levegő–víz hőszivattyúk saját külső hőmérséklet-érzékelőjük alapján a beüzemelő által beállított két előremenő vízhőmérséklet között tudnak az időjárást követő előremenő vízhőmérsékletet előállítani, a berendezés 12, 24 vagy 48 órás külső hőmérsékletátlag alapján számol. Ilyen esetekben, mivel sok tonna beton vagy egyéb szerkezet van felfűtve, ezért a 2 óra szünetet bátran vállalhatjuk, és GEO-tarifát igényelhetünk. A GEO-tarifa legnagyobb előnye, hogy a fűtési szezonon kívüli – április 15. és október 15. között – használati melegvíz-előállítás és a nyári hűtés is a kedvezményes-tarifával történik.

Nem felületfűtés – H-tarifa

Ha a hőleadó berendezésünk nem felületfűtés, hanem alacsony hőmérsékletű radiátor, fan-coil vagy egy speciálisan a hőszivattyúkhoz kifejlesztett hőszivattyús hőleadó berendezés (hasonló a fan-coilokhoz, padlón álló, burkolatos egység, de ez bátran használható hálószobákban, gyerekszobákban is, mivel hangnyomás szintje rendkívül alacsony), akkor célszerű H-tarifát igényelni, mivel ebben az esetben a fűtési szezonban megszakítás nélkül kapjuk a kedvezményes-tarifát.
 Az alacsony hőmérsékletű radiátorok, fan-coilok vagy a hőszivattyús hőleadók használatának előnye, hogy gyors reakcióidejűek, viszont ha nincs hőutánpótlás, akkor nem tudnak hőt leadni úgy, mint a felületfűtés, tehát gondot jelenthet a kétórás szünet. Sőt fan-coilok esetén a 2 órás szüneteket célszerű a programozható termosztátba is beállítani, hogy elkerüljük azt, hogy a fan-coil működik, de meleg vizet 2 órán keresztül nem kap, ezért  úgy érezzük, hogy hideget fúj.

Hőszigetelés

Levegő–víz hőszivattyús megoldást csak jól szigetelt házakba szokták javasolni. Ha nincs hőszigetelve a ház, akkor először is érdemes leszigetelni. Így akár 1–2 mérettel kisebb hőszivattyú is elegendő, az árkülönbözetből pedig akár ki is jön a szigetelés ára. Sőt a kisebb berendezést üzemeltetni is kedvezőbb.
Ha a ház esetleg műemlék épület, és nem lehetséges a külső hőszigetelés, de a fűtést levegő-víz hőszivattyúval szeretnék megoldani – vagy épp nincs más megoldás, kazánt meg nem lehet beépíteni –, akkor mindenképp a H-tarifát javasoljuk igényelni, függetlenül a hőleadók típusától.

Áttérés GEO-tarifáról H-tarifára

Szükség esetén lehetséges utólag GEO-tarifáról a H-tarifára való áttérés. Ez házon belüli elektromos átalakítást nem igényel.

Csak fűtés vagy hűtés is?

Az eladott levegő–víz hőszivattyúk több mint 90 százaléka fűtő-hűtő berendezés. Ennek oka, hogy a vásárlók legnagyobb része új építésű családi házba vásárol ilyen berendezést, ahol a hűtésre a sok ablakfelület és a mostanában uralkodó minimalista stílus miatt szükség van. Mivel a csak fűtő típushoz képest a felár minimális, ezért javasoljuk a fűtő-hűtő típust ott is, ahol egyelőre nem tudja a tulajdonos, hogy szüksége lesz-e hűtésre vagy sem. Ha csak minimális a nyári hűtési igény, akkor is dönthetünk a H-tarifa mellett, mert a nyári nappali árammal történő üzemeltetés a kevés hűtési igény esetén nem jelent komolyabb többletköltséget

Szerző: Nagy Roland