Www.facebook

Ide nekem egy hőszivattyút!

A hőszivattyú ma már nem olyan nagy luxus, mint néhány évtizede volt. A padló-, fal- és mennyezetfűtés nem csak hatékony, gazdaságos és környezetkímélő, de egészséges is.

Hőszivattyú? Az meg micsoda?

A hőszivattyús rendszer megújuló energiaforrásokra épít, a talajvíz, a talaj geotermikus energiája, esetleg a levegő segítségével állít elő hőt, amellyel azután fűthetjük a házunkat. Ha szakszerűen tervezik és kivitelezik, egyáltalán nem lesz szükségünk gázra a mindennapi életben, csak egy kevés elektromos áramra. Természetesen a szakember feladata eldönteni, hogy személyesen nekünk – a mi környezetünkben, telkünkön –, melyik közegből nyerhető ki a legtöbb hő. A 8–12 Celsius-fokos talajvíz állandó hője jelenti általában a legjobb megoldást, hatékonyság tekintetében ezt a talaj energiája követi, de mindkét változat kiépítése viszonylag költséges, és régebbi épületek esetén nem is mindig megoldható. Viszont a levegős hőszivattyú telepíthető a legkönnyebben és a legolcsóbban, amely új építés esetén is alkalmazható, ugyanakkor felújításkor, fűtéskorszerűsítés során utólag is könnyen beépíthető.

Levegő-víz hőszivattyú (Forrás: Daikin)

 Sugárzó felületek

A hőszivattyús rendszer akkor képes hatékony működésre, vagyis a házunkban akkor lesz télen jó meleg, nyáron pedig kellemes hűvös, ha a rendszer minél nagyobb felületen adja le az előállított 30–40 Celsius-fokos vizet. Vagyis a hagyományos radiátoros fűtési rendszert el kell felejtenünk, helyette kérhetünk padlófűtést, vagy ha ez sem elég, jobb, ha falfűtést is kiépíttetünk. A technika a mennyezetfűtéssel lesz tökéletes. A legcsodásabb az egészben pedig az, hogy ma már nem sokkal kerül többe becsövezni egy szoba mind a négy falát és a mennyezetét is, mint megvenni a jó minőségű, megfelelő méretű radiátort. A mennyezetfűtéssel egyben a hűtés is megoldható, 17-18 Celsius-fokos vizet keringetve a mennyezeti csövekben, amit szintén a hőszivattyú állít elő.

Levegős hőszivattyú (Forrás: Daikin)

Mint a mesében

Ha tehát kész a ház, kész a rendszer, kapunk egy teret, amelyet nem csúfítanak el a radiátorok, és ha ahhoz van kedvünk, akár komódot is tolhatunk az ablak alá. Ez persze a legkisebb előnye a hőszivattyús rendszernek. Valójában lesz egy házunk, amely sokkal olcsóbban kifűthető, nem szennyezi a környezetét, sőt, a legnagyobb harmóniában együttműködik vele. Télen kellemesen meleg lesz bent, és ha a fal- és mennyezetfűtés mellett döntöttünk, a porallergiától is szabadulhatunk, hiszen a meleg levegő nem a padlóról száll fel, és kavarja fel a port, hanem oldalról illetve fentről érkezik. Ez nyáron is rendkívül hasznos lesz, mert a rendszer átállítható hűtésre is, folyamatosan hűvösen tartja a falakat, kellemes, nem száraz, nem huzatos levegőt biztosít odabent, így nem kell félni a split klíma okozta meghűléstől, egyéb kellemetlenségektől sem. Nem lesz viszont hatalmas gáz- és elektromos számlánk, és ha nem is felejthetjük el az energiaszolgáltatót, legalább sokkal kevésbé függünk tőle. A hőszivattyúval jelentősen csökken a rezsink télen is, nyáron is. És nem utolsó szempont az sem, hogy a levegő-víz hőszivattyú alkalmazásával megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés is, amely fűtési szezonban hetente szedi áldozatait.

Szerző: DéZsé