Www.facebook

hőszivattyú

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

Az Altherma levegő-víz hőszivattyú több egyszerű fűtőberendezésnél, hiszen nemcsak a lakótér fűtését biztosítja a felhasználók számára, hanem használati meleg víz felfűtésére is használható, és hűtési üzemmódra is átállítható.

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú a külső levegőből nyert hőt használja a fűtési rendszerben keringő folyadék vagy a használati meleg víz felfűtéséhez. Az Altherma hőszivattyús rendszer egy kültéri és egy beltéri egységből áll, igény szerint ezekhez speciális használati melegvíztároló is kapcsolható. Fűtés során a hőszivattyús rendszer bármilyen, a felhasználó által kiválasztott hőleadóval összekapcsolható, például

  • padlófűtéssel,
  • kishőmérsékletű radiátorokkal vagy
  • fan-coil egységekkel.

20130903 Altherma 1

A geotermikus hőszivattyúkhoz képest – amelyek a talajból nyerik a szükséges hőenergiát – az Altherma levegő-víz hőszivattyú kültéri egységét – lényegesen alacsonyabb költség mellett – könnyen lehet telepíteni, sőt kert nélküli lakásokban is rugalmasan beépíthető.

Beltéri egység

A „hidraulikus-modulnak” is nevezett beltéri egység a levegőből nyert hőt továbbadja a hőleadókban keringő víznek – ezért nevezik levegő-víz hőszivattyúnak. A visszafordítható (reverzibilis) hidraulikus-modul képes megváltoztatni a hőcsere irányát, így a rendszer igény szerint hűtésre is alkalmas.
Az Altherma 25–50 Celsius-fokos hőmérséklet-tartományban melegíti fel a vizet, ez tökéletesen megfelel a lakóépületek alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereihez.
Amikor a hőszivattyú érzékeli, hogy használati meleg vízre van szükség, automatikusan átvált fűtő üzemmódról melegvíz-készítő üzemmódra. Ekkor a hidraulikus modul egy motoros szelepes átváltás után a fűtőkör helyett a használati melegvíztartály felé irányítja át a hőt, annak érdekében, hogy a víz hőmérséklete elérhesse a beállított 47–50 Celsius-fokot. Amennyiben gyorsabb felfűtésre vagy ennél nagyobb hőmérsékletre van szükség – például a tartály fertőtlenítése esetén –, egy beépített elektromos pótfűtőtest gondoskodik a többletteljesítményről. Az Altherma a kiválasztott tartály méretétől és a beállított hőmérséklettől függően egyszerre akár 435 liter meleg vizet is képes biztosítani.

Hűt is, fűt is

Hűtéshez a visszafordítható (reverzibilis) hidraulikus modul 7–10 Celsius-fokos vizet vezet át a fan-coil egységeken. Mennyezethűtés esetén 16–17 Celsius-fokos víz keringhet a csövekben. A Daikin Altherma szükség esetén hűtő üzemmódról is át tud kapcsolni melegvíz-készítő üzemmódra.

Forrás: Daikin Hungary Kft.

PinExt