Www.facebook

hőszivattyú

Hőszivattyú kánikulában?

Ránézésre ellentmondásos a dolog, de ha kibogozzuk, nem fogunk csodálkozni. Ráadásul majd azt is megértjük, hogy melegben, netán kánikulában még nagyobb hatásfokkal működnek ezek a házunkat, otthonunkat kiszolgáló energiaátalakító és optimalizáló rendszerek, mint zimankóban. De miért kéne már kánikulában hőt szivattyúzni, mikor rendes embernek mozdulni is alig van ilyenkor kedve.

De lássuk mik is a hőszivattyúk?

A hőszivattyú a környezeti hő hasznosítására szolgáló berendezés, amely a hűtőgép elvén alapul. Télen fűtésre, egyes típusok nyáron hűtésre, légkondicionálásra is használhatók. A hibrid hőszivattyú használati meleg‑víz előállítására is alkalmas. A hőszivattyús rendszerek olyan energetikai berendezések, amelyek hőt vonnak el a környező levegőből, vagy a vízből, vagy a talajból és ezt a hőt emelt (fűtés), vagy esetenként csökkentett (hűtés) hőmérsékleten közvetítik a lakóhelyiségekbe. A hőmérséklet emeléséhez szükséges energiát a hőszivattyús rendszerek általában villamos hajtású kompresszorral továbbítják a rendszerben.
A hűtőszekrényeink és a kültéri egységgel (split) rendelkező klíma berendezéseink is a hőszivattyú elvén működnek.
A hőszivattyús rendszerek működtetése közvetlenül nem jár károsanyag-kibocsátással, de a rendszer működtetéséhez és a hőtermeléshez szükség lehet további hálózati villamos energia betáplálására, mely már származhat fosszilis energiából is.

Hőszivattyú

 

Kánikulában

A levegős rendszerű hőszivattyús kazánok a környezetből elszívott levegő hőtartalmát hasznosítják, és a kompresszorral annak hőmérsékletét emelik, vagy csökkentik a szükséges értékre. Elvileg minél magasabb a környező hőmérséklet, annál hatékonyabban működik a hőcserélés. Az ilyen hőszivattyú remekül működik kánikulában is, energiáját használhatjuk hűtésre, és használati meleg‑víz előállítására is. Télen viszont, mivel a hőcserélő egység a kültérben van, −15 °C körül már fűtés rásegítés (elektromos, gáz) nélkül nem használhatók. Megjegyzendő, hogy a hűtőszekrényeink sem működnek, ha kültérben vannak, bizonyos hőmérséklet alatt.
A levegős rendszerek hátránya viszont éppen az, hogy a levegő hőmérséklete nem állandó, az időjárás függvénye, így a rendszer hatékonysága tág határok között változó. Problémát jelenthet a ventilátorok által keltett zaj is, ezért elhelyezése külön figyelmet igényel. Viszont átmeneti időben jó hatékonysággal üzemel, sőt beruházási költsége ennek a megoldásnak a legalacsonyabb, és a levegő, mint hőforrás mindenhol rendelkezésre áll.

Hőszivattyús rendszer a házbanBeruházás

A hőszivattyús rendszerek beruházási költségei lényegesen magasabbak a hagyományos hőellátó rendszerek kiépítéséhez képest, bár ezek közül a levegős (levegő‑víz) hőszivattyú rendszerek a leginkább megfizethetők, telepítésük is egyszerű. Hosszú távon viszont minden típusnál jelentős előny a kedvező üzemeltetési költség, és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás szintje. A költségek számításánál fontos szempont lehet az, hogy az adott hőszivattyús rendszer nyáron hűtésre is alkalmas, tehát kiválthatja a klímaberendezéseket. A hőszivattyús rendszerek élettartama legalább 20-25 év, nincs jelentős karbantartási költségük. Szélturbinával, és/vagy napelemes panelekkel jórészt kiválthatjuk a hálózati betáplálást, mely jelentős költségcsökkentés lehet.

Hibrid hőszivattyú

Akik költséghatékonyan szeretnék kiváltani elavult gázüzemű kazánjukat, miközben csökkentik a környezeti terhelést is, – a hibrid hőszivattyú ideális választás, ami nemcsak fűt, de használati meleg vizet is ad. Ez a készülék egy megújuló levegő-víz hőszivattyúval szerelt, nagy hatékonyságú kondenzációs kombi gázkazán, folyamatosan optimális hőfokot tart a lakásban, és szükség szerint szolgáltatja a meleg vizet. A rendszer akár 35 százalékkal hatékonyabb lehet egy átlagos kondenzációs gázkazánnál, viszont ugyanakkora helyen elfér, és könnyen csatlakoztatható a meglévő csőhálózathoz és radiátorokhoz. Extra szolgáltatás, hogy nyáron hűteni is tud.

A hőszivattyú éves szinten a fűtési energia közel 70 százalékát képes előállítani, csak a hidegebb időszakokban áll le, és kapcsol be a gázkazán. A rendszer a külső hőmérséklet és a fűtési igény alapján automatikusan kiválasztja a legköltséghatékonyabb üzemmódot. Képes arra, hogy a vezérlőbe betáplált aktuális energiaárakat figyelembe véve a rendszer beállítja az optimális üzemeltetési paramétereket.

Mini split hőszivattyú

A jövő energiaforrása

A legújabb hibrid hőszivattyúk egyesítik magukban a legmodernebb technológiai vívmányokat, ugyanakkor megfizethetők, és megújuló energiát használnak. Környezetbarát, könnyen kezelhető, barátságos otthoni körülményeket teremtő készülékek.

Kapcsolódó cikkek:

Hatékony fűtés hőszivattyús hőleadóval

Hőszivattyú kisokos

A népszerű levegő-víz hőszivattyú

Fűtés hőszivattyúval felszíni vizekkel