Www.facebook

hőszivattyú

Hatékony fűtés hőszivattyús hőleadóval

A legújabb technológiának köszönhetően hőszivattyús hőleadóval akkor is van lehetőségünk hőszivattyús rendszer alkalmazására, ha nem tudunk felületfűtést kialakítani.

A jól működő hőszivattyús rendszerrel megtakaríthatjuk havi rezsink egy részét, a gázszámlán mindenképpen takarékoskodhatunk. Felléphet azonban olyan helyzet, amikor nem tudjuk vagy nem akarjuk megoldani a nagy felületek (padló, fal, mennyezet) becsövezését – nem tudunk padlófűtést, falfűtést vagy mennyezetfűtést kialakítani –, ilyen esetekben más módon kell biztosítanunk a megfelelő hőleadást.

Hatékony Daikin Altherma hőszivattyús fűtés parapetes hőleadóval

Hideg víz, meleg szoba

A hőszivattyús rendszer 25–55 °C-os víz előállítására alkalmas, de minél alacsonyabb a szükséges fűtővíz hőmérséklete, annál kedvezőbb áron tudunk a hőszivattyúval fűteni. Ezért tanácsos olyan hőleadókat választani, amelyek a leghidegebb napokon is ki tudják fűteni a házunkat legfeljebb 45°C-os vízzel. Hagyományos hőleadó eszközzel (például radiátor) nem tud megfelelő hőmérsékletet biztosítani a lakótérben. Egy nemrégiben kifejlesztett hőleadóval (Daikin hőszivattyús hőleadó alacsony előremenő vízzel) azonban megoldható a probléma. Ez a fan-coilhoz hasonlatos kis készülék két teljesítmény méretben kapható: alacsony hőmérsékletű vízzel is hatékony (35 °C előremenő vízzel télen is üzemel, ekkor közepes fordulaton 800 W és 1100 W a leadott fűtőteljesítmény). Ha ez kevés lenne az adott helyiségben (ezt az értéket épületgépész tervező határozza meg hőszükséglet számítással), akkor az előremenő vízhőmérsékleten emelhetünk, 45°C-os fűtővíz esetén közepes fordulaton 1500 W és 2000 W a leadott fűtőteljesítmény), és alacsony zajszintű, csendes ventilátorral fújja ki a meleg (nyáron a hideg) levegőt. Ráadásul a túlmértezett radiátorokhoz képest sokkal kevesebb helyet foglal. Fűtésen kívül nyáron hűtésre is alkalmas a hőszivattyús hőleadó, emellett minden készülék saját vezérléssel működik, ha tehát az egyik szobában melegebbet szeretnénk, a másikban pedig hűvösebbet, az is megoldható.

Hatékony Daikin Altherma hőszivattyús fűtés parapetes hőleadóval

De nem hangos?

A fan coil és a hasonló készülékeket eddig főként irodákban alkalmazták, mert viszonylag hangos működésükkel zavarták volna a család életét. Ez a hőszivattyús hőleadó jelentősen halkabb, ráadásul éjszakai üzemmódban is működtethető, amikor még csendesebb. Mindenféle kényelmi szempontnak megfelel, távirányítóval kapcsolható, de az időzítő mindent vezérel helyettünk, ha úgy szeretnénk.
Ha a megújuló energiák mellett szeretnénk letenni a voksunkat, mindenképpen kérjük ki építészünk és gépészünk tanácsait, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, és ma már talán az is lehetséges, ami egy-két éve még elképzelhetetlen volt.

Hatékony Daikin Altherma hőszivattyús fűtés parapetes hőleadóval

Szerző: DéZsé