Www.facebook

hőszivattyú

A népszerű levegő-víz hőszivattyú

A hőszivattyús rendszerek megújuló energiaforrásokból nyerik ki a hőt és adják át egy másik közegnek, amellyel aztán fűthetjük a házunkat, melegíthetjük a vizet. A legolcsóbban telepíthető típus a levegő-víz hőszivattyú.

Ahogy a neve is utal rá, ez a típusú hőszivattyú a külső levegőből nyeri ki a hőt és adja át egy másik közegnek, a víznek. A levegő-víz hőszivattyú telepítése viszonylag könnyű, nem túlzottan költséges, nem is foglal nagy helyet, a beltéri egysége körülbelül akkora, mint egy fali kazán, de ha azt a változatot választjuk, amely egybe van építve a használati melegvíz-tartállyal, akkor sem foglal el több helyet, mint egy kombi hűtőszekrény. Bárhova felszerelhető, a levegő-víz hőszivattyú kültéri egységét a szabadban helyezik el, onnan veszi fel a hőt. A kültéri egységet akár a teraszunkon is elhelyezhetjük, vagy a házunk mellett, sőt akár 30-50 m-re is tehetjük a beltéri egységtől. Ügyelni kell azonban rá, hogy a kültéri egység esetén a légáramlás zavartalan legyen.

Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

Burkolatuk ellenáll a környezeti hatásoknak, amelyek tompítják a zajt is. A hőszivattyú beltéri egysége akár 0,5-1 négyzetméteren is elfér (gardróbban, pincében, garázsban), ha megfelelően szigetelik, sem a zaj, sem a rezgés nem zavarja a mindennapi életet.

Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

Magának a hőszivattyúnak elektromos áramra van szüksége a működéséhez, amelyet vagy az áramszolgáltatótól vásárolunk meg, vagy napelemes, esetleg szélkerekes rendszerrel állítunk elő. Minél melegebb a levegő, annál hatékonyabban működik a hőszivattyú, amikor mínuszok tombolnak, szükség lehet kiegészítő fűtésre is. Ezt a kiegészítést fedezheti a hőszivattyúba beépített 3-6 vagy 9 kW-os elektromos rásegítő fűtés is, de beállíthatunk egy olyan külső hőmérsékletet, amelynél ha hidegebb van, akkor a kazán dolgozzon. Mivel a levegő-víz hőszivattyú -25 °C-ig hőszivattyús, ezért kazánra nincs szükség, de a vásárlók egy kisebb része kazánnal együtt építteti ki a fűtési rendszerét. A felmelegített vizet olyan fűtési rendszerbe juttatja a szivattyú, amely alacsony hőfokú, ilyen a padló-, a fal-és a mennyezetfűtés. Használható még alacsony hőmérsékletű radiátor is, de minél nagyobb felületen tudja leadni a rendszer az előállított hőt, annál hatékonyabbnak érezzük, azaz annál melegebb lesz a házban. Összefoglalva tehát a levegő-víz hőszivattyú telepítési költsége alacsony, nem befolyásolják a telek geológiai adottságai. Hatékonysága nagyban függ azonban a külső hőmérséklettől, az épület energetikai tulajdonságaitól, fűtési rendszerétől.

Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyú kiépítése előtt mindenképpen kérjük szakember: építész és épületgépész szakvéleményét, hogy a számunkra megfelelő megoldás mellett dönthessünk.

Szerző: DéZsé