Www.facebook

hőszivattyú

Mi az a hőszivattyú?

Hőszivattyúval már mindannyian találkoztuk, mégpedig a konyhában a hűtőszekrénnyel, amely a belső térből hőt von el, azt lehűti, és ezzel a hővel fűti a konyhát.

A klímaváltozást mindannyian bőrünkön érezzük. Forró nyarak, hideg telek, szinte nincs se tavasz, se ősz, felhőszakadás, szélviharok, hatalmas árvizek jönnek.
A fosszilis energiaforrások – a szén és a kőolajszármazékok – kimerülőben vannak. És reméljük lassan a politikusok is kezdik fölismerni az atomerőművek veszélyeit.

A hőszivattyú

Így maradnak számunkra a megújuló energiaforrások, ezek közül az egyik leggyakrabban emlegetett a hőszivattyú. Bár működtetéséhez energiát kell befektetni – általában villamos energiát – mégis a megújuló kategóriába soroljuk, ugyanis levegőből, talajvízből, folyóból vagy a talaj mélyebb rétegeiből nyerjük a hőt, mégpedig legalább a befektetett villamos energia háromszorosát, de akár az ötszörösét is.

1

Ha pedig a hőszivattyú működtetéséhez használt villamos energiát is megújuló forrásból nyerjük – például napelem, szélkerék – akkor teljesen megújuló energiát nyerünk. Bár manapság így még nagy befektetést igényel, de hosszú távon mindenképp ez lesz a megoldás.

Mire használjuk?

Hőszivattyút a lakás fűtésére, hűtésére és meleg víz készítésére is lehet használni. Ma már olyan rendszert érdemes választani, amely télen fűt, nyáron hűt. Ezzel egyrészt egy rendszerrel megoldunk két gondot, másrészt, ha talajszondás hőszivattyút alkalmazunk, akkor nyáron vissza kell pótolni a télen kivett hőt a talajba, mintegy raktározva a meleget, mert ha nem pótoljuk vissza a hőt, akkor néhány év alatt kimerülhet a terület, és használhatatlanná válik a rendszer.

2

Fűtési rendszer

A hőszivattyú esetében – akárcsak napkollektornál – viszonylag alacsony hőfokú a kinyert fűtővíz, ezért ajánlott alacsony hőmérsékletű radiátorokban vagy felületfűtésre használni: padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre. Ez utóbbi talán a legelőnyösebb, mert a bútorok nem zavarják a fűtést és hűtésre is eszmei megoldás. A felületfűtés előnye még, hogy nem a levegőt, hanem magát az épült szerkezetét fűti, hűti, ezzel biztosítva huzatmentes környezetet.

Timaffy Lilla
Szerző: Timaffy Lilla

Bemutatkozás


PinExt